Wat is PPC Marketing en is het de ‘heilige graal’?
Heb je ooit de term PPC zien flitsen op je scherm en je afgevraagd wat het betekent? Dan zit je hier goed, want wij leggen het haarfijn voor je uit! PPC staat voor Pay-Per-Click, een online marketing speelveld wat een effectief wapen kan zijn om je bedrijf naar een hoger niveau te tillen. In deze blog duiken we dieper in de wereld van PPC marketing: wat het is, waar de term vandaan komt en wat er allemaal onder valt. We gaan van het grote plaatje naar de details. En de vraag waar iedereen natuurlijk benieuwd naar is: is PPC nou de ‘heilige graal’ binnen de online marketing?
Inhoudsopgave
Wat is PPC?
PPC, oftewel Pay-Per-Click, is een online advertentiemodel waarbij adverteerders betalen voor elke keer dat er op hun advertenties wordt geklikt. In tegenstelling tot het organisch verkrijgen van verkeer, waar je via SEO over langere termijn aan je organische rankings zal moeten bouwen, helpt PPC je om snel verkeer naar je website te leiden. Het mooie is: met PPC kun je al op hele korte termijn resultaat zien, wat een enorme boost kan geven aan je online zichtbaarheid en conversies. Bovendien kunnen PPC campagnes specifiek worden getarget op verschillende demografieën, locaties en apparaten, waardoor je een hoge mate van controle en precisie hebt in het bereiken van je doelgroep. Belangrijke metrics in PPC zijn je CTR, conversiepercentage en ROI (Return on Investment) of ROAS (Return on Ad Spend). Nu al veel nieuwe termen gelezen? Neem dan onze SEA begrippenlijst eens rustig door 🙂
Waar komt de term PPC vandaan?
De term PPC vond zijn oorsprong in de beginjaren van het digitale tijdperk. In plaats van een vast bedrag te betalen voor advertentieruimte, introduceerden zoekmachines een model waarbij je alleen betaalt wanneer iemand daadwerkelijk op je advertentie klikt. De grootste zoekmachine vandaag de dag, Google, begon hiermee in 2000. De eerste aanbieders waren echter al actief sinds 1996.
Het nieuwe Pay-Per-Click model zorgde voor een kosteneffectieve manier voor bedrijven om hun online zichtbaarheid te vergroten. Je betaalt immers alleen als iemand zodanig geïnteresseerd is dat diegene daadwerkelijk klikt. In de loop der jaren heeft PPC zich parallel aan de groei van zoekmachines en digitale platforms steeds verder ontwikkeld. Nu is het een essentieel onderdeel van de online marketing toolkit van veel bedrijven.
{{ebook-component}}
Wat valt er onder PPC Marketing?
Er zijn verschillende soorten advertenties die je in het PPC specialisme kunt inzetten om je doelen te behalen. Dit zijn zoekadvertenties, Shopping advertenties, display advertenties en social media advertenties. Hierbij zijn zoekadvertenties en Shopping advertenties duidelijke vormen van pull marketing, waar je de bestaande vraag probeert binnen te halen. Display advertenties en social media advertenties zijn daarentegen vormen van push marketing, zij het wel gericht op een hele relevante doelgroep.
Zoekadvertenties
Dit zijn de advertenties die je vaak bovenaan de zoekresultaten ziet wanneer je een zoekopdracht invoert in zoekmachines zoals Google. PPC zoekadvertenties stellen je in staat om je te richten op specifieke zoekwoorden en zo direct voor je meest waardevolle prospects te verschijnen. Je adverteert op de plek waar je meest warme doelgroep zich bevindt: ze zoeken namelijk al actief op jouw product of service!
Shopping advertenties
Ook heel bekend: de Shopping advertenties. Dit zijn de gesponsorde resultaten met de afbeelding en de prijs duidelijk in beeld als je op een bepaald product zoekt wat je wil kopen, bijvoorbeeld "Nike Air force" (zie hieronder). Dit is het perfecte advertentieformat voor e-commerce ondernemers.
Display advertenties
Display advertenties zijn visuele banners die op verschillende websites worden weergegeven. Ze werken goed voor het opbouwen van merkbekendheid en kunnen worden getarget op specifieke demografische en geografische segmenten. Een creatieve en aantrekkelijke display advertentie kan een blijvende indruk achterlaten bij je doelgroep. Ook zijn Display advertenties perfect voor remarketing: het bereiken van mensen die eerder op je website actief waren.
Social Media advertenties
Sociale media platforms zoals Facebook en Instagram bieden ook PPC advertentiemogelijkheden aan. Als je ervoor kiest om te adverteren op deze platforms kun je gebruik maken van hun enorme gebruikersbasis en geavanceerde targeting opties om de juiste mensen op het juiste moment te bereiken.
Is PPC de ‘heilige graal’?
De vraag van vandaag: is PPC nu echt de ‘heilige graal’ zoals veel marketeers iedereen doen willen geloven? Het antwoord is: ja en nee. Ja, PPC is een effectieve manier om een warme doelgroep te bereiken en je omzet op korte termijn krachtig te boosten. Maar bouw je je hele marketingstrategie op PPC, dan is de kans groot dat je omzet in elkaar zakt zodra je de geldkraan naar de PPC Ads dichtdraait. Belangrijk is het daarom om goed over je complete marketingstrategie na te denken, en hierin voor een gezonde balans tussen verschillende kanalen te zorgen.
Boost je bedrijf met PPC
PPC marketing is meer dan een buzzword; het is een onderdeel van je marketingstrategie dat, mits goed uitgevoerd, een game-changer kan zijn voor je online successen. Of je nu net kennis maakt met PPC of op zoek bent naar nieuwe manieren om je bestaande PPC campagnes te optimaliseren, bij Chase Marketing hebben we het specialisme en de expertise in huis om je te helpen. Benieuwd hoe PPC ads jouw bedrijf kunnen boosten? Neem dan eens contact op, we sparren graag met je over de mogelijkheden.
Vaak gelezen en bekeken
Chase wordt gevormd door gepassioneerde mensen.
5 Black Friday online marketing tips
Black Friday is hét moment om je online verkoop naar een hoger niveau te tillen. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijf opvalt in de zee van aanbiedingen? In deze blog ontdek je effectieve strategieën voor Black Friday marketing en hoe je jouw advertenties optimaal kunt inzetten voor maximale conversies.
Wat zijn Enhanced Conversions (Verbeterde Conversies) en hoe zet je het in?
Een van de grootste voordelen van online marketing in vergelijking met offline marketing is de meetbaarheid van jouw campagnes.
Betrouwbaar A/B Testen in Google Ads met de Experimenten Tool
Als digitale marketeer wil je altijd blijven testen om je campagnes te optimaliseren. Een van de meest effectieve manieren om dit datagedreven te doen is A/B testen. Wat wij veel zien gebeuren is dat er twee advertenties naast elkaar gedraaid worden in een advertentiegroep en dat hier vervolgens conclusies uit getrokken worden. Een makkelijke, voor de hand liggende en snelle strategie, maar vaak niet heel betrouwbaar! Graag leggen we je uit waarom de Experimenten tool van Google Ads jouw go-to A/B test tool zou moeten zijn. En last but not least, geven we je de concrete handvatten waarmee je direct je eigen A/B test via de Experimenten tool kunt opzetten. Klinkt goed? Let’s go!
eCommerce strategie <span class="rt-h3-onyx">eBook</span>
Gratis tips & inspiratie
Geheel gratis, omdat we vinden dat je kennis deelt.
Let’s talk
Met slimme strategieën, veel kennis en een flinke dosis doorzettingsvermogen zorgen.