Attributiemodellen: Welk effect heeft (online) marketing écht?

Attributiemodellen: Welk effect heeft (online) marketing écht?

In de wereld van digitale marketing is het meten van succes niet altijd eenvoudig. Verschillende kanalen dragen op hun eigen manier bij aan de reis van de klant, van eerste interactie tot uiteindelijke conversie. Attributiemodellen helpen marketeers om beter te begrijpen welke marketingactiviteiten daadwerkelijk impact hebben. In dit artikel duiken we dieper in de verschillende attributiemodellen en laten we zien hoe ze kunnen helpen om slimmere, datagestuurde beslissingen te nemen die het rendement van jouw marketingcampagnes vergroten.

Vrijblijvende performance analyse

Inhoudsopgave

Gratis tips & inspiratie

Wordt periodiek op de hoogte gehouden over online marketing!

Naam
Emailadres
Ik ontvang graag inspiratie

Het is gelukt!

Je aanmelding is succesvol gelukt.

Wij zullen je periodiek op de hoogte houden van online marketing tips en zullen je  inspiratie opsturen.

Bekijk hieronder direct onze e-books.

Oops! Something went wrong while submitting the form.

Sparren over dit onderwerp?

Laat deze kans niet liggen en neem contact op voor een vrijblijvende performance analyse!

Wat is een attributiemodel?

Een attributiemodel helpt je bij het in kaart brengen van de specifieke touchpoints van een conversie. Van het zoeken naar een product of dienst op internet tot het doen van een aankoop of conversie, en alle stappen daartussen.

Marketeers kunnen attributiemodellen gebruiken om te bepalen welke delen van hun marketinginspanningen het meeste effect hebben gehad op een conversie of aankoop.

Zonder een attributiemodel is het lastig te bepalen wat voor effect een bepaalde campagne heeft op het eindresultaat. Vaak worden er meerdere campagnes tegelijkertijd gedraaid op meerdere platformen. Dit maakt het een moeilijke tot onmogelijke opgave om te bepalen wat heeft bijgedragen aan een conversie zonder een attributiemodel.

Toch kan er nog een verschil zitten in soorten attributiemodellen die gebruikt kunnen worden. Dit heeft te maken met hoe de waarde van een touchpoint wordt verdeeld. De belangrijkste attributiemodellen worden hieronder uitgelicht.

Welke attributiemodellen zijn er?

Een aantal attributiemodellen binnen Google Ads en Google Analytics 4 zijn onlangs verdwenen. In de zomer van 2023 zijn de eerste klik, tijdsinterval, positie gebaseerd en de lineaire attributiemodellen beëindigd. Op dit moment maakt Google Ads alleen nog gebruik van Data-Driven en Laatste-Klik. Google Analytics 4 doet hetzelfde, maar biedt bij Laatste-Klik ook nog de optie tussen organische én betaalde kanalen of alleen betaalde Google-kanalen.

{{ebook-component}}

Laatste-klik (last-click)

Dit attributiemodel wijst de volledige credit toe aan het laatste kanaal van de customer journey. Dit single-touch attributiemodel is gebaseerd op de aanname dat het laatste contactmoment de meest significante invloed had op de beslissing van de gebruiker om te converteren. 

Het kan een interessant attributiemodel zijn voor marketeers die hun marketingcampagnes willen optimaliseren voor onmiddellijke resultaten en zich willen richten op de meest effectieve kanalen voor het stimuleren van gebruikersconversies. Echter houdt het geen rekening met andere marketing kanalen die ook aan die conversie hebben kunnen bijgedragen.

Data-driven

Dit is een multi-touch attributiemodel dat kijkt naar combinaties van verschillende campagnes en kanalen. Hierdoor kan met dit attributiemodel de waarde van een conversie verdeeld worden over meerdere touchpoints. 

Dit is een vaak gebruikt en interessant attributiemodel als je de effecten van verschillende campagnes en kanalen wilt meten. Omdat het een multi-touch attributiemodel is, worden deze effecten beter inzichtelijk. 

Hoe werkt het attribueren van Data-Driven?

Data-driven attributie maakt gebruik van machine learning-algoritmen om zowel conversie- als niet-conversiepaden te evalueren. Het data-driven model leert hoe verschillende contactpunten de conversie resultaten beïnvloeden. Het model omvat factoren zoals conversietijd, apparaattype en aantal advertentie-interacties. Dit model maakt gebruik van een contrafeitelijke benadering om te vergelijken wat er is gebeurd en wat er had kunnen gebeuren, en welke contactpunten waarschijnlijk de meeste conversies zullen opleveren Op basis van deze waarschijnlijkheid wijst het model conversie-credit toe aan deze contactpunten.

Conclusie

Dankzij attributiemodellen kunnen we de effecten van onze marketingactiviteiten anders (en beter) in beeld brengen. De verschillende modellen bieden extra analyse mogelijkheden, waardoor we als marketeers uiteindelijk weer betere keuzes kunnen maken. 

De uiteindelijke keuze welk attributiemodel jij kiest, is afhankelijk van je doelstellingen. Wil je je vooral richten op de campagne die alle conversies binnenhalen en deze optimaliseren? Kies dan voor Laatste-Klik attributie. 

Als je liever een eerlijkere verdeling wilt krijgen over de effecten van verschillende campagnes en kanalen? Kies dan voor Data-driven attributie.

Heb je hulp nodig bij het bepalen en/of instellen van het juiste attributiemodel? Geen probleem, wij kijken graag even met je mee. Neem gerust contact met ons op.

Vaak gelezen en bekeken

Chase wordt gevormd door gepassioneerde mensen.

5 Black Friday online marketing tips
Blog
Online Marketing

5 Black Friday online marketing tips

Black Friday is hét moment om je online verkoop naar een hoger niveau te tillen. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw bedrijf opvalt in de zee van aanbiedingen? In deze blog ontdek je effectieve strategieën voor Black Friday marketing en hoe je jouw advertenties optimaal kunt inzetten voor maximale conversies.

Wat zijn Enhanced Conversions (Verbeterde Conversies) en hoe zet je het in?
Blog
Google Ads

Wat zijn Enhanced Conversions (Verbeterde Conversies) en hoe zet je het in?

Een van de grootste voordelen van online marketing in vergelijking met offline marketing is de meetbaarheid van jouw campagnes.

Betrouwbaar A/B Testen in Google Ads met de Experimenten Tool
Blog
Google Ads

Betrouwbaar A/B Testen in Google Ads met de Experimenten Tool

Als digitale marketeer wil je altijd blijven testen om je campagnes te optimaliseren. Een van de meest effectieve manieren om dit datagedreven te doen is A/B testen. Wat wij veel zien gebeuren is dat er twee advertenties naast elkaar gedraaid worden in een advertentiegroep en dat hier vervolgens conclusies uit getrokken worden. Een makkelijke, voor de hand liggende en snelle strategie, maar vaak niet heel betrouwbaar! Graag leggen we je uit waarom de Experimenten tool van Google Ads jouw go-to A/B test tool zou moeten zijn. En last but not least, geven we je de concrete handvatten waarmee je direct je eigen A/B test via de Experimenten tool kunt opzetten. Klinkt goed? Let’s go!

Maurits Heringa Oprichter Chase Marketing
Brian de Mijttenaere, Mede-eigenaar en online strateeg bij Chase Marketing
Jennifer Daarnhouwer, Head of SEO bij Chase Marketing

Vrijblijvende performance analyse

Jouw doel. Onze strategie.

Naam*
Bedrijfsnaam
Telefoon*
Email*
Iets over je situatie
Maurits Heringa Oprichter Chase Marketing
Brian de Mijttenaere, Mede-eigenaar en online strateeg bij Chase Marketing
Jennifer Daarnhouwer, Head of SEO bij Chase Marketing
Start jouw performance analyse

Bedankt voor je aanvraag

In het kort

De kennismaking

Tijdens het intakegesprek kijken we samen of er een goede match is tussen jouw behoeften en onze expertise.

De performance analyse

Wij duiken in de huidige fase van je bedrijf, concurrenten en de markt. Analyseren kanalen en komen met een hands-on aanpak.

Oops! Something went wrong while submitting the form.

Download <span class="rt-h3-onyx">target-ROAS eBook</span>

Gratis tips & inspiratie

Geheel gratis, omdat we vinden dat je kennis deelt.

Let’s talk

Met slimme strategieën, veel kennis en een flinke dosis doorzettingsvermogen zorgen.